Клуб

СМЕНА НА ГЕНЕРАЦИИ ВО МЕТАЛУРГ

02.12.2011

Во 1976 година, со заминувањето на искусните Јаковлевски, Шандовски, Георгиевски и Петковски, Металург изврши целосна генерациска промена во својот состав. Од оснивачкиот...

читај повеќе >

ЗИМСКО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО СЕЗОНА 1979/1980 ГОДИНА

02.12.2011

Зимското првенство во 1980 година, Металург го освои без загубен бод. Победени се сите 6 противници и тоа: Југ - Металург  18:24 Металург - Работнички ветерани   22.20 Драчево -...

читај повеќе >

МЕТАЛУРГ – ПАРТИЗАН КИЧЕВО 32:14

01.12.2011

На 18 септември 1977 година, во рамките на 1 Македонска лига,  Металург извојува блескава победа над, тогаш силниот, Партизан од Кичево. Полетарците на Металург, ја декласираа...

читај повеќе >

ХАЏИЕВСКИ ЃОКО

01.12.2011

Металург, својата сила ја влечеше од огромното пријателство кое владееше во екипата и околу нејзе. Тогаш се создаваа доживотни пријателства, какви што денес се скоро...

читај повеќе >

РАКОВОДНИ ТЕЛА

01.12.2011

Во тетратката на Коле наоѓаме дека, во 1972 година, претседател на РК Металург е Серафимов Глигор, а членови на управа се другарите: Гулевски Миќо, Макревски Насте, Пустина...

читај повеќе >

СЕЗОНА 1977/8

01.12.2011

Овче Поле - Металург 16:16 За Металург настапија: Томовски, Василевски 1, Митевски 5, Проданов 1, Симе Јосифовски 4, Б.Јосифовски, Маневски, Пејковски 2, Хаџиевски, Ниневски 3,...

читај повеќе >

СЕЗОНА 1975/6

01.12.2011

Во 1975 година Металург се натпреварува во 1 македонска лига. Никола Богдановски, во својата тетратка, ни остави интересен податок за стрелците на Металург во полусезоната...

читај повеќе >

ФОРМИРАЊЕ НА ЈУНИОРСКА ЕКИПА

29.11.2011

Во 1974 година формирана е јуниорската екипа на Металург, под водство на Пустина Крешимир. Во таа екипа настапуваа: Јосифовски Симе, Јосифовски Боби, Василевски Александар,...

читај повеќе >

МЕТАЛУРГ ВО 1 МАКЕДОНСКА ЛИГА

29.11.2011

Сезоната 1972/73, Металург ја завршува на второ место во 2 Македонска лига, веднаш зад Повардарие од Неготино и се пласира во 1-та Македонска лига, во која почнува да настапува во...

читај повеќе >

ФОРМИРАЊЕ НА КЛУБОТ

29.11.2011

Во 1971 година, по иницијатива на неколкумина интузијасти, пред се Никола Богдановски, Перо Тодоров, Насте Макрески и др., во Скопската Железарница се формира ракометен клуб под...

читај повеќе >